Trakehnerens historie

Trakehnerracens historie er en bemærkelsesværdig heste- og kulturhistorie. Racen er den ældste ridehesterace, der bevidst er avlet som en ædel ridehest med henblik på størst mulig ridelighed og præstationsformåen.

Det populære navn Trakehneren stammer fra hovedstutteriet Trakehnen, som blev grundlagt i 1732 i Østpreussen.

I slutningen af 1700-tallet blev der indkrydset en meget stor andel araberblod og engelsk fuldblod i racen, som konkurrencehest blev den næsten enerådende.

Under den kaotiske afslutning på 2. verdenskrig blev hele Østpreussen rømmet, og avlshopper blev spændt for vogne med familie og bohave og drog mod vest. Den over 1000 km lange færd, disse hundreder af heste foretog i en af de hårdeste vintre i det forrige århundrede, er ofte blevet kaldt verdens hårdeste materialeprøve. Kun ca. 100 af de overlevende hopper var af god kvalitet. Med denne rest af verdens engang fornemste ridehest begyndte en gruppe af utrættelige hestefolk og entusiaster at genoprette og stambogsføre Trakehnerracen i Tyskland.

Heldigvis blev en stor del af de heste, russerne tog som krigsbytte,samlet på stutteriet Kirow i det sydvestlige Rusland. Siden krigen har man her fortsat avlen og stambogsføringen af Trakehnerheste.


 

Trakehnere i avl og sport

Trakehnere i avl og sport